Baptistička crkva 'Betel' (up to 2021)
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Molitva za predane majke i pouzdane očeve

07.01.2014 u 18:00 - 19:00

Psalam 91: 1-4; Psalam78: 1-8; Matej 7:7-11; Matej 23:37-39; Luka 15: 11-24; Efežanima 6:4

Kvočka koja okuplja piliće svoje pod krila svoja nije identična kvočki Antuna Tuna koji nasadi kvočku da mu leže novce. Danas se tek ponegdje može vidjeti iscrpljena kvočka koja glasno poziva piliće u zaklon navali li opasnost ili ih poziva na slasni obrok. A kad pilići odrastu, sami trče u zaklon i kvočka ih više ne mora zvati. Naučili su kako se skloniti i kako čeprkati sami i tražiti crviće.

Majka je svakom djetetu blagoslov od Gospodina. Do treće godine života ona ima presudnu ulogu u cjelokupnom razvoju djeteta. Ona ga doji, njeguje i pazi. Gledajući majku dijete dobiva prve slike o Bogu i njegovoj ljubavi. Najvažnije potrebe djeteta ispunja predana, požrtvovna majka, puna ljubavi, nježnosti i osjećanja. Ali, kako dijete raste, majka mora učiti dopustiti djetetu da odrasta i izvan naručja. Kako će se dijete snalaziti ovisi mnogo o trogodišnjem iskustvu sigurnosti kod majke.

Uloga oca neizrecivo je važna. Njegova nazočnost donosi smirenost i red, njegov glas daje snagu i njegove pouke ostaju za život. Njegova smirenost donosi mirnoću a samokontrola rađa istu karakteristiku u djeteta. Dijete koje nikada nije vidjelo svoga oca kako je zaplakao ili iskazao osjećaj nježnosti na bilo koji drugi način, nikada nije doživjelo puninu očeve snage i veličine. Ipak, otac ne smije biti „plačko“ niti onaj koji odustaje kao kukavica, on je borac, uči vještinama, daje sigurnost i pridonosi osjećaju vrijednosti. Ako otac pohvali svoje dijete on ga osposobljava za uspjeh. Nemilosrdan otac ubija duh djeteta a milostivo očevo srce izaziva neizrecivu zahvalnost i divljenje u djeteta. Očev ukor boli ali i liječi a izostanak očeve pravednosti i stege umanjuje i obeščašćuje sliku oca. Dijete istovremeno gubi osjećaj za raspoznavanje dobra i zla. Nestabilni očevi uzrokuju mnoge neuravnoteženosti u razvoju djece i tinejdžera a kao posljedicu imamo odrasle ljude nepouzdane i nezrele za odgovornosti koje život pred njih stavlja. Ukoliko nisu osjetile očevu ljubav, djevojke mogu postati žrtve nerijetko doživotnog osjećaja kako ih nitko neće voljeti. Slika o sebi izgrađuje se u mnogome na temelju slike o ocu a slika oca ostavlja sliku o Bogu. Stoga mnogi ranjeni, zlostavljani i prezreni od očeva, teško mogu doživjeti iscjeljenje te veličinu milosti i ljubavi Boga Oca. Istraživanja potvrđuju kako je najveći uzrok za homoseksualnu opredijeljenost izostanak zdravog odnosa s ocem odnosno traumatično iskustvo očeve prisutnosti. Kako ćemo uspjeti podići naše kćeri i sinove kao buduće predane majke i pouzdane očeve?

Crpeći snagu od Boga koji u sjenu krila svojih sklanja i nas same, učeći od Oca neba koji se saginje do nas samih, gledajući kako nas Otac nebeski nikada nije razočarao dajući nam kamen umjesto kruha. Od njega ćemo učiti biti majka ili otac i s Njim ćemo uspjeti podići svoje piliće! Svjesni ogromne praznine i tereta u društvu u kojemu je mnogo djece bez jednog ili oba roditelja, samo snagom Božjom biti ćemo majke i očevi i onima koji nisu od naše krvi, biti ćemo bake i djedovi mnogima baš kao što Abraham, otac vjere postade otac

 

Osobna molitva:

Moli da se u tebi nastani narav Oca nebeskog, njegova ljubav, nježnost, pravednost i milost. Moli za osobno iscjeljenje rana iz djetinjstva.

 

Zajednička molitva:

Molite za očeve i majke da uz sve svoje obveze mogu ispuniti i svoju ulogu majke i oca. Molite da Gospodin podigne generacije majki i očeva sa strahom Gospodnjim. Molite za blagoslov obitelj. (blagoslov iz uvodnika)

 

Praktična aktivnost:

Zagrlite djecu i unučad bar jednom u danu po pet minuta i recite im koliko ih volite. Naučite ih nešto napraviti i pohvalite ih. Učinite taj korak!

Details

Date:
07.01.2014
Time:
18:00 - 19:00
Event Category:
Event Tags:
, , ,

Organizer

BC “Betel” Sisak
View Organizer Website

Venue

Baptistička crkva “Betel”
Tomislavova 20
Sisak, 44000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
View Venue Website