Baptistička crkva 'Betel' (up to 2021)
Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Molitva za odgojitelje, učitelje i dušobrižnike naših obitelji

10.01.2014 u 18:00 - 19:00

Izr. 3:1-26; Iv. 17:9-17; 1.Kor. 12:27-13:1-13; Rim. 16:1-2

Dječak nakon bogoštovlja daje nekoliko kovanica pastoru. Pastor ga upita: Zašto mi to daješ?“ Dječak mu spremno odgovori:„Pa, propovijedali ste kako treba pomagati jadnicima a moj tata kaže da ste vi najveći jadnik kojega on poznaje!“

„Od ove odgojiteljice i njezinog zanovijetanja ti pamet stane“ rekla je majka pred svojom kćeri koja je teti u vrtiću ponovila javno i glasno:“ Od tebe i tvoga zanovijetanja mojoj mami i meni pamet stane!“

Često izgubimo iz vida kako svaki naš stav i iskazani osjećaji spram nekoga autoriteta utječu i na stavove naše djece. Djeca baš kao i odrasli funkcioniraju tako da usvajaju pouke od onih koji im se sviđaju a negativno reagiraju na pouku onih koje ne prihvaćaju. To ne možemo promijeniti. Ali, svakako možemo utjecati na oblikovanje njihovih stavova spram autoriteta. Duhovni autoriteti baš kao i autoriteti u odgojnim i obrazovnim institucijama su pogrešivi ljudi s mnogim kvalitetama i manama. No, oni su ipak autoriteti jer su postavljeni na ta mjesta, odabrani od Boga, naroda ili struke, svi oni imaju određene mandate i odgovornosti u skladu svoga zvanja. Oni se usavršavaju na stručnim aktivima, imaju potvrde kako nisu kažnjavani za krivična djela te uglavnom savjesno odrađuju svoje službe. Mnogi od njih izabrali su svoja zvanja upravo zato jer vole djecu. Njihova je odgovornost poučavati djecu čak i predmete i stvari koje djeca ne vole.

S dolaskom novog učitelja jedan je učenik strašno popustio u školi. Učitelj se s roditeljima trudio otkriti uzrok sve dok nije shvatio kako je zapravo žaljenje roditelja za starim učiteljem izazvalo odbojnost dječaka prema novom učitelja. Odbojnost je uzrokovala da nije prihvaćao njegovu pouka niti izvršavao zadatke. Tek kad su roditelji počeli iskazivati pozitivne stavove o novom učitelju, njihov je sin opet bio odličan učenik.

U odgoju i obrazovanju ne postoji samo jedan učitelj. Dijete je izloženo mnogim autoritetima. Roditelji poučavaju svoje, učitelji ili tete u vrtiću svoje, vjeroučitelji i pastori svoje. Suradnja svih ovih autoriteta može polučiti uspjeh. U duhovnim poukama i vjerskom odgoju, iznimno je važna suradnja roditelja s dušobrižnicima. Želimo li utjecati na našu djecu od malena, vjeroučitelji i dušobrižnici moraju baš kao i roditelji postati voljene i cijenjene osobe čitave obitelji. Djelomično za to odgovornost snose vjeroučitelji a djelomično roditelji. Usmjereni na dijete kao središte odgojno-obrazovnog procesa, roditelji će zajedno s dušobrižnicima tražiti načine i rješenja za najbolje napretke svoga djeteta. Svima nam mora biti stalo do toga da se „niti jedan od onih koje nam je Gospodin darovao ne izgubi!“ Poučavati znači dotaknuti živote zauvijek. Svaki utjecaj na dijete, uvijek je utjecaj i na roditelje te obitelj. Svaki utjecaj na roditelje uvijek je utjecaj i na djecu. Naučili smo zapravo kako u odgojno-obrazovnom procesu svi učimo zajedno: roditelji, obitelj, djeca ali i učitelji i dušobrižnici. I to je razlog zašto ovo nije jednostavno. To je razlog zašto nam treba Božja mudrost! To je razlog zašto nam svima treba agape ljubavi!

 

Osobna molitva:

Kriste, molim te za ponizno srce koje je uvijek spremno učiti. Nauči me ljubiti kako ljubiš ti. Nauči me poštivati autoritete koji djeluju za dobro moje obitelji.

Zajednička molitva:

Molite za sve odgojitelje, učitelje, vjeroučitelje i dušobrižnike obitelji. Molite za vodstva crkava i Saveza. Blagoslivljajte sve one koji se trude među vama. Molite blagoslov na obitelji (blagoslov iz uvodnika).

Praktična aktivnost:

Napišite nekoliko toplih riječi onima koji poučavaju vašu djecu!

Detalji

Datum:
10.01.2014
Vrijeme:
18:00 - 19:00
Događaj Category:
Događaj Tags:
, , ,

Organizator

BC “Betel” Sisak
Pogledajte web stranicu Organizator

Lokacija

Baptistička crkva “Betel”
Tomislavova 20
Sisak, 44000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
Pogledaj na Google maps-u
Pogledajte web stranicu Lokacija